Dla 2 osób • Przygotowanie: 45 minut

Pieczarki faszerowane na ryżu - składniki

200 g brązowego ryżu
500 ml bulionu drobiowego
300 g dużych pieczarek (najlepiej portobello)
4 łyżki masła
mała cebula
3 ząbki czosnku
200 g kiełbasy (np. białej)
łyżeczka suszonego tymianku
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz

Pieczarki faszerowane na ryżu - przygotowanie

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, dokładnie osączamy, układamy w formie żaroodpornej, zalewamy wrzącym bulionem. Wypiekamy około 40 minut w temp. 200 st. Spośród pieczarek wybieramy sześć-osiem największych, wycinamy im trzonki, zdejmujemy skórkę, odkładamy. Resztę pieczarek czyścimy, siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy rozdrobnione pieczarki, smażymy około 10 minut.

Kiełbasę wyjmujemy z osłonki, rozdrabniamy, łączymy z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy grzyby pozostawione w całości.

Na tej samej patelni rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła, układamy pieczarki z farszem, na małym ogniu podsmażamy pod przykryciem. W razie potrzeby skrapiamy odrobiną wody. Gotowy ryż wyjmujemy z piekarnika, układamy na wierzchu pieczarki, posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.