Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut:

Szpinakowe naleśniki z twarogiem i suszonymi pomidorami - składniki:

Naleśniki:
ok. 60 g świeżego szpinaku (szklanka)
250 ml wody gazowanej lub mleka
po 60 g mąki pszennej i gryczanej
jajko
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
Farsz:
4 świeże pomidory lub 200 g suszonych z zalewy
200 g półtłustego twarogu
3 łyżki kefiru
50 g nasion słonecznika

Szpinakowe naleśniki z twarogiem - jak przygotować:

Szpinak blendujemy razem z wodą lub mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, łączymy dokładnie ze szpinakową wodą lub mlekiem. Wbijamy jajko, wlewany olej, mieszamy na jednolitą masę, odstawiamy na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Partiami smażymy rumiane naleśniki na suchej patelni (ciasta wystarczy na mniej więcej 8 sztuk). Pomidory kroimy na kawałki. Twaróg kruszymy, dokładnie mieszamy z kefirem i smarujemy nim każdy naleśniki. Na masę twarogową nakładamy po kilka kawałków pomidora, posypujemy nasionami słonecznika i zwijamy w rulony – podajemy.