Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Moczenie fasoli: całą noc

Szałwiowa zupa fasolowa - składniki:

500 g suchej czerwonej fasoli
(może też być biała)
marchewka
mała pietruszka
gałązka selera naciowego
3 łyżek oliwy do smażenia
6-8 liści szałwii
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
czarny pieprz

Szałwiowa zupa fasolowa - jak przygotować:

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy ok. litrem świeżej wody i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, aż fasola zmięknie (70-90 minut). Marchew, pietruszkę, gałązkę selera myjemy i kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy do niej posiekane 3-4 listki szałwii, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podgrzewamy, by oliwa nabrała aromatu. Dorzucamy pokrojone warzywa i dusimy je 4-5 minut, mieszając. Przekładamy do fasoli, gdy ta będzie już prawie miękka. Dodajemy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy jeszcze 15 minut i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy listkami szałwii.