Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Łosoś w papilotach z warzywami - składniki:

4 marchewki
4 minicukinie
cytryna
centymetrowy kawałek świeżego imbiru
łyżka posiekanej, świeżej natki
300 g filetu z łososia
szczypta soli
świeżo mielonym czarny pieprz
białko jajka
Dodatki:
papier do pieczenia

Łosoś w papilotach z warzywami - jak przygotować:

Marchewki i cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie paski – np. obieraczką do warzyw. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy, szorując. Ścieramy 1/2 łyżeczki skórki, dodajemy do warzyw wraz z imbirem, natką i mieszamy. Warzywa podzielone na dwie porcje układamy na dwóch prostokątnych kawałkach papieru do pieczenia – umieszczamy bliżej jednego brzegu, żeby potem móc złożyć papier na pół. Rybę dzielimy na dwie porcje, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem, układamy na warzywach skórą do góry. Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w białku. Papier składamy na pół i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy brzegi białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy (miejsca, które się nie przykleiły, poprawiamy kolejną porcją białka – paczka powinna być bardzo szczelna). Papiloty układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru, odwracamy rybę mięsem do góry, dekorujemy ją kilkoma plasterkami cytryny i od razu podajemy, np. z brązowym ryżem.