Dla 2 osób • Przygotowanie: 10 minut

Zielone kanapki - składniki 

dojrzałe awokado
ogórek sałatkowy
bagietka korzenna pełnoziarnista
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurty
ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki posiekanego szczypiorku
po kilka liści sałaty i rukoli
sól i pieprz

Zielone kanapki - przygotowanie

Awokado obieramy, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. Kroimy na cienkie półplasterki, oprószamy solą i pieprzem. Ogórek obieramy, kroimy w plasterki. Bagietkę korzenną przekrawamy wzdłuż na pół.

Majonez mieszamy z jogurtem i czosnkiem. Sosem smarujemy bagietkę. Posypujemy szczypiorkiem, układamy liście sałaty, trochę rukoli, na to kawałki awokado i plasterki ogórka. Przykrywamy sałatą i wierzchem bagietki (także posmarowanej sosem), lekko dociskamy. Kroimy w poprzek
na podłużne sandwicze.