Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa z płotek i karasi z pomidorami - składniki:

6-8 małych ryb
cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki masła
800 ml bulionu warzywnego lub wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 kg pomidorów
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
1/2 pęczka świeżego oregano
szczypta chili

Zupa z płotek i karasi z pomidorami - jak zrobić:

Ryby sprawiamy, oczyszczamy (resztki ryb, płetwy i głowy możemy wykorzystać do przygotowania bulionu rybnego), filetujemy lub staramy się usunąć jak najwięcej ości. Schładzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki. Czosnek obieramy, siekamy. Marchewki obieramy i kroimy wraz z selerem w plasterki. W dużym rondlu roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone warzywa i krótko dusimy, mieszając. Wlewamy gorący bulion lub wodę, dorzucamy przyprawy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu – zupa ma tylko lekko pyrkać.
Pomidory myjemy, parzymy, obieramy ze skórki i np. kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy, gdy pozostałe warzywa są już miękkie, doprawiamy cukrem i solą – gotujemy 5-7 minut.
Na koniec dodajemy do zupy kawałki płoci oraz karasi, posypujemy posiekanym oregano i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę rozlewamy do talerzy wraz z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy chili. Podajemy z czosnkową grzanką z pszennej bagietki.