Dla 5 osób • Przygotowanie: 20 minut

Domowa granola orzechowa - składniki

200 g wyłuskanych orzechów laskowych
50 g orzeszków ziemnych
130 g płatków orkiszowych
120 g płatków owsianych
50 g masła
4 łyżki miodu
100 g suszonej żurawiny
mleko i banany do podania

Domowa granola orzechowa - przygotowanie

Połowę orzechów mielemy albo rozgniatamy, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy, aż się połączą. Na rozgrzaną mieszankę wysypujemy płatki z orzechami, przesmażamy, mieszając, by oblepiło je masło z miodem. Smażymy na niewielkim ogniu, aż się lekko zezłocą.

Studzimy, mieszamy z pozostawionymi całymi orzechami.

Dzielimy na porcje, wsypujemy do miseczek. Podajemy z mlekiem i plasterkami obranych bananów.