Na 30 sztuk • Przygotowanie: 40 minut

Ciasteczka owsiane z żurawiną - składniki

100 g masła
250 g płatków owsianych
4 płaskie łyżki cukru
100 g suszonych żurawin
120 g mąki pszennej typ 550 plus mąka do podsypywania
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
mleko do podania

Ciasteczka owsiane z żurawiną - przygotowanie

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy, mieszając, aż się zarumienią. Posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Przekładamy do naczynia, mieszamy z suszonymi żurawinami.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Mąkę z dodatkami wsypujemy do naczynia z płatkami. Dodajemy rozmącone jajka i dokładnie mieszamy.

Masę wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i rozgniatamy rękami tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość (ok. 1 cm). Kroimy ostrym nożem na prostokąty, ostrożnie przenosimy na wyłożoną pergaminem blachę.

Pieczemy około 15 minut w temp. 160 st., aż się zarumienią. Znakomicie smakują maczane w mleku.