Dla 4 osób • Przygotowanie: 45 minut

Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - składniki

200 g kaszy gryczanej
200 g baby szpinaku
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego sera
masło do foremek
4 jajka
sól
pieprz

Kasza gryczana zapiekana ze szpinakiem i jajkiem - przygotowanie

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Szpinak przebieramy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, przesmażamy 3-5 minut, mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Wędzony ser ścieramy na tarce o dużych otworach.

Ceramiczne foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła. Kaszę gryczaną mieszamy ze szpinakiem i wędzonym serem, nakładamy do foremek.

Na każdą porcję wybijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140-150 st., zapiekamy, aż białka całkowicie się zetną, żółtka pozostaną płynne.