Na 15 sztuk • Przygotowanie: 90 minut

Bułeczki z orzechami - składniki

200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
100 g pełnoziarnistej mąki żytniej
50 g płatków owsianych
30 g drożdży
125 ml letniej maślanki
łyżeczka soli
125 ml gazowanej wody mineralnej
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g wyłuskanych ziaren dyni
tłuszcz do blachy

Bułeczki z orzechami - przygotowanie

W naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki i płatki owsiane. Robimy dołek, wkruszamy drożdże, zalewamy
maślankę, palcem zagarniamy na wierzch nieco mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy, dodając sól i wodę mineralną. Zagniatamy ok. 10 minut. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy z orzechami i ziarnami dyni, dzielimy na 15 porcji, formujemy bułeczki. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy na 15 minut.

Smarujemy ciepłą wodą, nacinamy ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st., pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 st., pieczemy jeszcze 15 minut.