Dla 6 osób • Przygotowanie: 30 minut

Pudding razowy z owocami - składniki

8-10 kromek wczorajszego chleba razowego bez polepszaczy
4 jajka
5 łyżek cukru
100-150 g tłustego twarogu
2-3 łyżki dowolnej śmietany
duża szczypta kurkumy
ewentualnie szczypta cynamonu
2 jabłka
300 g węgierek
50 g rodzynek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Pudding razowy z owocami - przygotowanie

Razowy chleb (powinien być niezbyt świeży, ale nie czerstwy) kroimy w kostkę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jak najjaśniejszy kogel-mogel.

Twaróg ucieramy ze śmietaną i kurkumą oraz ewentualnie cynamonem.

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Węgierki myjemy, osączamy, pozbawiamy pestek, kroimy na małe kawałki, mieszamy z jabłkami i rodzynkami.

Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. W naczyniu mieszamy masę żółtkową, masę serową, pokrojony chleb, mieszankę owocową i pianę z białek.

Masę nakładamy do formy, zapiekamy 20-25 minut w temp. 180 st. Przed podaniem można polać zimną słodką śmietanką, lukrem lub słonym karmelem.