Dla 4 osób • Przygotowanie: 60 minut

Lasagne z grzybami - składniki

NADZIENIE: 
30 g suszonych podgrzybków
450 g mieszanych grzybów świeżych
30 g masła
oliwa
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego lubczyku
300 g szynki parmeńskiej 180 g świeżo tartego parmezanu

BESZAMEL:
1 l mleka 3,2-proc.
pół cebuli
2 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
łyżeczka ziaren pieprzu
50 g masła
60 g mąki pszennej
200 ml śmietanki kremówki

ORAZ: 
350 g płatów lazanii
masło do posmarowania formy
oliwa extra vergine

Lazanie z grzybami - przygotowanie

Nadzienie: Podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Masło i odrobinę oliwy rozgrzewamy na patelni, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.

Beszamel: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na 30 min, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i podgrzewamy 2?minuty. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3?minuty, mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia! Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron obgotowujemy partiami 2 minuty w osolonej wodzie.

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o?wymiarach 20 x 30 cm). Dno smarujemy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu. Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż?skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan.

Pieczemy 25 minut w 200 st. Kroimy, skrapiamy oliwą.