Dla 4 osób • Przygotowanie 45 minut

 Placki pełnoziarniste - składniki

180 g mąki pszennej typ 450
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
275 ml maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
jajko
masło do smażenia
płynny miód
150 ml śmietanki kremówki
obrane pomarańcze i orzechy do podania

Placki pełnoziarniste - przygotowanie

Oba rodzaje mąki, maślankę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, sól, płynne masło oraz rozmącone jajko mieszamy i zmiksujemy. Odstawiamy na godzinę. Patelnię smarujemy cienko masłem, rozgrzewamy, smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor. Układamy w stosik po cztery sztuki, smarując każdy miodem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z drugą łyżką cukru. Na szczycie każdego stosu układamy porcję śmietany, dekorujemy cząstkami pomarańczy i orzechami.