Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Tortilla z warzywami i oscypkiem - składniki:

4-6 ugotowanych ziemniaków
strąk żółtej papryki
2 żółte pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
150 g podsuszonego oscypka
3 łyżki oleju
4 jajka
ulubione posiekane zioła (tymianek, bazylia, szczypiorek)
sól, pieprz
sos tatarski do podania

Tortilla z warzywami i oscypkiem - jak przygotować:

 
Ugotowane ziemniaki kroimy w słupki. Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę oscypka trzemy na tarce, resztę strugamy na cienkie wióry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę, podsmażamy 3-4 minuty. Wrzucamy pomidory, smażymy 2-3 minuty, mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy rozmąconymi jajkami wymieszanymi z tartym oscypkiem. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód zrumieni. Zsuwamy na talerz, posypujemy zieleniną i wiórami sera. Kroimy jak tort. Podajemy z sosem tatarskim.