Na 4 słoiki o poj. 300 ml
Przygotowanie: 80 minut

Chutney morelowy z orzechami - składniki:

500 g moreli (ważymy po wydrylowaniu)
250 g cebuli, 250 g rabarbaru (jeśli już go nie dostaniemy, można wziąć o 250 g moreli więcej)
50 g kłącza imbiru
limonka
75 g drobnych jasnych rodzynek
300 ml octu jabłkowego
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka ziaren gorczycy
szczypta mielonej chili
szczypta nitek szafranu
80 g wyłuskanych orzechów włoskich

Chutney morelowy z orzechami - jak zrobić:

Morele myjemy*, kroimy w grubą kostkę. Obieramy cebule, kroimy w cienkie piórka. Rabarbar czyścimy z włókien, łodygi kroimy na centymetrowe kawałki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do rondla wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem orzechów. Gotujemy na malutkim ogniu mniej więcej godzinę – powinniśmy otrzymać gęstą pulpę. Grubo kroimy orzechy, mieszamy z chutneyem. Przekładamy do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy dnem do góry i czekamy, aż wystygną – nie trzeba ich pasteryzować. Mniej więcej po miesiącu chutney przechowywany w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu zyskuje ostateczny smak (wytrzyma rok).