Na 4-5 słoików o poj. 250 ml
Przygotowanie: ok. 2 godziny

Dżem z jeżyn z limonką - składniki:

2 kg jeżyn
300-500 g cukru
sok i skórka otarta z limonki

Kwaskowy dżem z jeżyn z limonką - jak przygotować:

Owoce myjemy, osuszamy. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 300 g cukru, odstawiamy na pół godziny. Mieszamy z sokiem i skórką otartą z limonki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż dżem zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając (80-90 minut). Próbujemy: jeśli dżem jest za mało słodki, dosładzamy go. Potem gotujemy 10 minut na mocnym ogniu, by sok odparował. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli dodaliśmy tylko odrobinę cukru, dżem pasteryzujemy (jeśli nie lubimy pestek, to gdy dżem zgęstnieje, przecieramy go przez sitko, podgrzewamy i przekładamy do słoików).