Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekanka z łazankami z kurczakiem pod serową pierzynką - składniki:

400 g mięsa z kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego rozmarynu
100 g marchwi
4 łyżki oliwy • 50 ml białego wytrawnego wina
400 g łazanek (np. domowych)
300 g łagodnego żółtego sera
200 ml śmietanki kremówki
gałązka świeżego rozmarynu
masło do formy
sól
pieprz

Łazanki z kurczakiem pod serową pierzynką - jak przygotować:

Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i suszonym rozmarynem. Marchew czyścimy, trzemy na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy startą marchew, podsmażamy ok. 4 minut. Dodajemy mięso, podsmażamy na złoto, mieszając. Wlewamy wino, smażymy, aż płyn odparuje. Odstawiamy. Łazanki gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy, lekko studzimy. Mieszamy kurczakiem. Ser ścieramy na grubej tarce, kremówkę lekko ubijamy, mieszamy z serem i igiełkami rozmarynu oderwanymi od gałązki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy mięso z łazankami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy masę śmietanowo-serową. Zapiekamy 25 minut w temp. 150 st.