Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa kalafiorowa z kalarepą - składniki: 

400 g skrzydła indyczego
cebula
kalarepka
1-2 marchewki
2 ziemniaki
mały kalafior (600 g)
garść zielonego groszku (może być
mrożony)
szczypta soli
2 żółtka (opcjonalnie)
1/3 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku

Zupa kalafiorowa z kalarepą - jak przygotować:

Mięso zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę. Kalarepkę, marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy ok. 10 minut. Delikatnie solimy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy (możemy je pokroić i ponownie wrzucić do zupy lub wykorzystać do farszu, np. do naleśników). Zupę zaciągamy żółtkami (opcjonalnie), podajemy posypaną natką i świeżo mielonym pieprzem.