Dla: 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Rattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywa - składniki:

2 bakłażany
4 małe cukinie
2 papryki
500 g podłużnych pomidorów
2 cebule
125 ml oliwy
po łyżeczce posiekanych tymianku, rozmarynu i natki pietruszki (albo po pół łyżeczki suszonych)
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Rattatuja (ratatouille), czyli duszone warzywa - jak przygotować:

Bakłażany myjemy, kroimy na równe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cukinię i papryki myjemy. Cebulę kroimy na kawałki, cukinię w kostkę, a paprykę w paseczki. Czosnek kroimy na pół. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebule. Dodajemy bakłażany i papryki, dusimy ok. 5 minut. Dodajemy zioła. Do rondla dorzucamy pomidory, cukinie, czosnek. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy ratatuję solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy obficie oliwą i mieszamy.

Rady:

- Ta potrawa to świetny sposób na wykorzystanie pozostałych warzyw z grilla. Na drugi dzień wszystkie składniki mieszamy, podgrzewamy i gotowe.
- Potrawę można też upiec: surowe, pokrojone warzywa mieszamy z 125 ml oliwy zmieszanej z ziołami. Przekładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy ok. godziny.