Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - składniki:

główka sałaty, np. dębowej, masłowej
2-3 upieczone kaszanki (lub kilka plastrów wiejskiej, szerokiej kaszanki)
grillowany kawałek schabu (opcjonalnie)
3 łyżki grzybków w occie (kurki, gąski)
kilka pszennych grzanek,
Sos:
2-3 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej musztardy
sól, pieprz

Ostra sałatka z resztkami grillowanej kaszanki z grzybkami i grzankami - jak przygotować:

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki, przekładamy do miski. Kaszankę kroimy w plasterki, schab w paski (opcjonalnie) i dorzucamy do sałaty. Grzybki odsączamy z zalewy, dodajemy do sałatki. 2-3 grzanki kroimy w kostkę, resztę zostawiamy do podania. Oliwę mieszamy musztardą i doprawiamy do smaku. Grzanki dorzucamy do sałatki, mieszamy, skrapiamy sosem i podajemy z pozostałym pieczywem.

Co jeszcze można przyrządzić z grillowanej kaszanki

Zapiekanka: 
2 jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie ze szczyptą soli i majeranku. Natłuszczamy naczynie żaroodporne i układamy warstwę jabłek. 2 cebule szklimy na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Układamy warstwę cebuli na jabłkach. Z upieczonych kawałków kaszanki usuwamy flak, rozdrabiamy nadzienie widelcem, mieszamy z 1/2 łyżeczki majeranku, układamy na cebuli. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 100 g żółtego sera i posypujemy kaszankę. Zapiekamy 15-20 minut w 200 st.

Jajecznica: 
1/2 pęczka szczypiorku siekamy. 250 g kaszanki bez flaka kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z odrobiną roztopionego masła, podgrzewamy, wbijamy 2 jajka, mieszamy, doprawiamy pieprzem i szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.

Farsz do pierogów: 
Przygotowujemy go z upieczonej kaszanki wymieszanej z zeszkloną cebulką, pieprzem i łyżką musztardy.