Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Gazpacho z arbuzem - składniki:

1 i 1/2 kg pomidorów, najlepiej malinowych
800 g miąższu arbuza (bez pestek)
mała, młoda cebula
garść natki kolendry z gałązkami
50 g czarnych oliwek
Dodatki:
czerwona papryka
4 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
120 ml oliwy
60 ml octu z czerwonego wina
ok. 1/2 łyżeczki płatków chili
sól

Gazpacho z arbuzem - jak przygotować:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Arbuz dzielimy na kawałki, usuwamy pestki. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w kawałki. Ogórki obieramy. Dwa ogórki, pomidory, arbuz, paprykę i cebulę miksujemy z kolendrą, czosnkiem, oliwą, octem i płatkami chili. Przyprawiamy solą. Chłodzimy minimum 30 minut (im chłodniejsza zupa, tym lepsza!). Pozostałe ogórki i oliwki siekamy, posypujemy nimi gazpacho. Chłodnik możemy także udekorować pomidorkami koktajlowymi.