Ciasto na 5 gofrów
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Gofry z mąki kasztanowej z serem brunost i borówkami - składniki

200 g mąki kasztanowej
ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
70 g ghee lub masła klarowanego roztopionego na patelni
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki na jednego gofra:
4 plasterki norweskiego sera brunost (z koziego mleka)
2 garście borówki amerykańskiej
trochę listków mięty

Gofry z mąki kasztanowej z serem brunost i borówkami - przygotowanie

1. W misce mieszamy nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuszczamy masło.

2. W drugiej misce mieszamy jajka z wodą gazowaną.

3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę z jajek i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszamy zbyt dokładnie. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.

4. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Natłuszczamy płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalewamy ciasto na środek każdej kratki.

5. Opuszczamy pokrywę gofrownicy. Pieczemy, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w wypadku mojej – 10 minut.

6. Nożem do sera kroimy brunost w plasterki i od razu układamy je
na gofrach.

7. Gofry posypujemy borówkami i listkami mięty. Można też skropić je miodem.