Gofry z bitą śmietaną i sezonowymi owocami podawane w niemal każdym nadmorskim miasteczku stanowiły kiedyś nieodłączny element wakacji nad Bałtykiem. Może nawet wciąż tak jest? Gofry przyrządzane w domu również kojarzą się przede wszystkim z deserem lub śniadaniem na słodko, a tymczasem wcale nie musi tak być. Choć w trzech przygotowanych przeze mnie propozycjach przemycam nieco słodkich akcentów, zdecydowanie nie są to deserowe dania, chyba że za deser uznamy połączenie lardo, orzechów i miodu. Warto dodać: połączenie genialne w swej prostocie!

Gofry w wersji bezglutenowej mają tę dodatkową zaletę, że mimo użycia mąki innej niż pszenna są wręcz banalne w przygotowaniu. Zawsze się udają bez względu na to, z jakiej mąki postanowisz zrobić ciasto. Bezglutenowe gofry są nieporównanie prostsze w wykonaniu niż naleśniki czy placki i właściwie pieką się same. Równie łatwo możesz przygotować gofry z warzyw. 

Ciasto na 5 gofrów
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 15 minut

Gofry z lardo, miodem i orzechami laskowymi składniki

 140 g mąki owsianej bezglutenowej
ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
70 g ghee lub masła klarowanego roztopionego na patelni
olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki na jednego gofra:
3-4 cienko skrojone plasterki lardo
łyżka prażonych orzechów laskowych
łyżeczka miodu (tu: kasztanowy)
ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
kilka listków świeżej mięty

1. W misce mieszamy nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuszczamy masło.

2. W drugiej misce mieszamy jajka z wodą gazowaną.

3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy masę z jajek i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszamy zbyt dokładnie.

4. Ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.

5. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Natłuszczamy płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalewamy ciasto na środek każdej kratki.

6. Opuszczamy pokrywę gofrownicy. Pieczemy, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w wypadku mojej – 10 minut.