Dla 2 osób • Przygotowanie: 45 minut

Pâté z bakłażana - składniki

bakłażan
40 g orzechów włoskich
ząbek czosnku
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
łodyżka pietruszki
sól
pieprz
Do podania:
oliwa
świeża pietruszka
tymianek lub oregano

Pâté z bakłażana - przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Bakłażana nakłuwamy, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut, aż będzie zupełnie wiotki i miękki.

2. W tym czasie do naczynia blendera dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie blendujemy na pastę.

3. Upieczone bakłażany kroimy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i dodajemy do składników w blenderze. Blendujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, przekładamy do słoiczka i podajemy z krakersami, bagietką, marynowanymi ogórkami lub cebulkami.

Pâté z bakłażana - rady Marty Dymek

Bakłażana można również upiec w ognisku lub na grillu, wtedy pasta będzie dymna w smaku i podobna do arabskiej przekąski baby ghanoush.

Możecie też do pasty dorzucić jedną podsmażoną cebulę – doda swojskiego aromatu, albo puszkę fasoli –przekąska stanie się bardziej kremowa i gęsta. Wtedy też warto dosypać do niej więcej przypraw.

Jeśli chcecie zabłysnąć przed gośćmi, możecie podać pastę z podsmażonymi kurkami albo na sposób nowoczesny – z garścią wydrylowanych czereśni i kolendrą.