Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Schładzanie: 60 minut (opcjonalnie)

Minestrone – zupa jarzynowa w wersji na lato - składniki:

4 marchewki
mały młody seler
2 cukinie
czerwona papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 kg pomidorów
litr wody lub bulionu – warzywnego albo drobiowego
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (opcjonalnie)
200 g drobnego makaronu (np. kółeczka, anellini)
3 garści zielonego groszku
oliwa extra virgin
starty parmezan

Minestrone – zupa jarzynowa w wersji na lato - jak zrobić:

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Seler obieramy i kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy w półtalarki. Umytą paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i na małym ogniu szklimy cebulę i czosnek, następnie dorzucamy marchewkę, seler, cukinię i dusimy warzywa 5-7 minut.
W tym czasie pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych warzyw i chwilę przesmażamy, po czym dolewamy gorącą wodę lub bulion, zagotowujemy. Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, listek laurowy, ziele angielskie i przyprawiamy zupę do smaku. Gotujemy 7-10 minut. Dorzucamy makaron oraz zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 8 minut.