Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 35 minut

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - składniki:

mały brokuł
2 garści zielonego groszku
sól
2 ugotowane ziemniaki
ząbek czosnku
dymka ze szczypiorem
3 łyżki klarowanego masła
4 jajka
4 łyżki śmietany 18-proc.
pieprz
kilka plasterków sera camembert lub brie
garść rukoli
sumak, cytryna (opcjonalnie)

Zapiekanka z ziemniakami i brokułem z patelni - jak zrobić:

Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy wraz z groszkiem do osolonego wrzątku, gotujemy 5 minut, odsączamy, przelewając zimną wodą.
Ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek i dymkę siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy je na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy dymkę, mieszamy, zdejmujemy z patelni na talerz, odstawiamy.
Do dużej miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę oraz ziemniaki, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy tę samą patelnię, wrzucamy pozostałe masło. Wlewamy masę jajeczno-
-ziemniaczaną i zmniejszamy ogień. Smażymy ok. 8 minut pod przykryciem, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby surowa masa spływała na dno. Kiedy wierzch będzie już prawie ścięty, układamy na nim ser, brokuły i groszek, przykrywamy patelnię, podgrzewamy ok. 2 minut, aż ser się roztopi. Wyłączmy kuchenkę i zostawiamy zapiekankę na kolejne 2 minuty. Zsuwamy ją na talerz, posypujemy rukolą, sumakiem i podajemy np. z cząstkami cytryny.