Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie mięsa: 60 minut lub całą noc

Polędwiczki wieprzowe podawane z sałatką makaronową - składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
2 ząbki czosnku
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki suszonego tymianku
pieprz, sól (opcjonalnie)
olej
Sałatka:
300 g drobnego makaronu, np. minimuszelki, orzo
sól morska
3 ząbki czosnku
500 g kolorowych pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek bez pestek
1/2 ogórka
2 łyżki szczypiorku
garść świeżej bazylii
4 łyżki białego octu winnego
6 łyżek oliwy extra virgin
pieprz

Polędwiczki wieprzowe podawane z sałatką makaronową - jak przygotować:

Polędwiczki oczyszczamy z błon, kroimy w medaliony o grubości 1-1 i 1/2 cm i delikatnie rozbijamy dłonią. Czosnek obieramy, drobno siekamy, przekładamy do miski. Dolewamy sos sojowy, dodajemy tymianek, pieprz, sól (opcjonalnie, bo sos sojowy jest słony) i mieszamy marynatę. Przekładamy do niej mięso, mieszamy, by dokładnie pokryła każdy medalion, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce (albo na całą noc).
Na sałatkę w dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Wrzucamy makaron, ząbki czosnku i gotujemy al dente. Makaron odsączamy na sicie, przelewając go wcześniej zimną wodą, i przekładamy do miski – czosnek zachowujemy. Pomidorki, oliwki, ogórka, szczypiorek, bazylię drobno kroimy na kawałeczki wielkości makaronu i przekładamy do miski z muszelkami. Czosnek obieramy z łupinek, miażdżymy i łączymy z octem, oliwą i przyprawami. Sosem polewamy sałatkę i w razie potrzeby doprawiamy ją do smaku.
Zamarynowane polędwiczki grillujemy na ruszcie posmarowanym olejem po 1,5-
-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na 4-5 minut, żeby mięso odpoczęło. Podajemy z sałatką i chlebkiem naan (przepis poniżej).

Polędwiczki wieprzowe podawane z sałatką makaronową i chlebkiem naan oraz faszerowane cebulePolędwiczki wieprzowe podawane z sałatką makaronową i chlebkiem naan oraz faszerowane cebule Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk / fotografiamasztalerz.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie i pieczenie: 20 minut

Ekspresowe chlebki naan - składniki:

200 g mąki
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia*
łyżeczka suszonego rozmarynu lub ziół prowansalskich
120 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
łyżka oliwy plus do natłuszczenia rusztu
2-3 łyżki masła (opcjonalnie)

Ekspresowe chlebki naan - jak zrobić:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, drobno posiekany rozmaryn lub zioła prowansalskie oraz kefir. Wyrabiamy masę łyżką, podlewając ewentualnie wodą – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję nieco twardszego ciasta na pierogi. Przekładamy je na posypany mąką blat (deskę) i chwilę wyrabiamy. Dodajemy oliwę, wyrabiamy plastyczne ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na równe części. Każdą rozwałkowujemy, np. butelką, lub rozciągamy palcami na cienki placek. Lekko natłuszczamy ruszt oliwą i grillujemy na nim kilka minut chlebki z obu stron.
Ciepłe chlebki rwiemy na pół, rozchylamy i powstałą kieszeń napełniamy np. grillowanymi warzywami z ulubionym dipem, kawałkami mięsa, sałatką albo kawałkami sera. Układamy na talerzykach i całość polewamy roztopionym w rondelku masłem (opcjonalnie).
*Klasyczne chlebki naan rośną na drożdżach, ale w terenie wygodniej jest użyć do ciasta proszku do pieczenia.