Na 4-5 butelek o poj. 500 ml
Oczekiwanie: 8 miesięcy

Nalewka wiśniowa z miodem i wanilią - składniki:

1,5 kg dojrzałych wiśni
200 ml spirytusu rektyfikowanego
300 ml czystej wódki
200 ml przegotowanej wody
laska wanilii
500 g miodu lipowego lub akacjowego

Nalewka wiśniowa z miodem i wanilią - jak zrobić:

1. Wiśnie myjemy, drylujemy*, zbierając powstały sok, kilka pestek zachowujemy (wzbogacą bukiet trunku) i lekko je rozbijamy tłuczkiem.

2. Spirytus mieszamy z wódką i wodą**.

3. Wiśnie wraz z sokiem, pestkami oraz połamaną na kawałki laską wanilii przekładamy do czystego, wyparzonego słoja lub gąsiorka i zalewamy rozcieńczonym alkoholem. Zakorkowujemy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe - najlepiej nasłonecznione miejsce - często wstrząsamy naczyniem.

4. Powstały nalew*** zlewamy do innego naczynia zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

5. Zmacerowane w alkoholu owoce i wanilię zalewamy miodem i energicznie mieszamy. Słój zawiązujemy gazą i odstawiamy w słoneczne miejsce na trzy tygodnie - często potrząsamy naczyniem (uwaga, w tym czasie wiśnie stracą swój kolor!).

6. Po upływie trzech tygodni odcedzamy powstały syrop i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem, dokładnie mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.

7. Nalewkę filtrujemy**** i przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 6 miesięcy***** (warto poczekać!).

RADY:

*Wiśnie najlepiej drylować słomką. Pestkę wypychamy przykładając słomkę do miejsca po ogonku. 
**Zalewanie owoców samym spirytusem jest niewskazane, ponieważ uzyskany na jego bazie trunek nie ma tak głębokiego koloru oraz zapachu.
***Nalew, czyli płyn powstały po zalaniu owoców i innych składników alkoholem, powinien dojrzewać co najmniej dziesięć dni.
****Przed odstawieniem do dojrzewania nalewkę koniecznie trzeba przefiltrować, by uzyskać piękny, klarowny płyn pozbawiony zebranego na dnie naczynia osadu. Cedzimy zwykle wprost do butelek przez podwójne filtry do kawy, bibułę filtracyjną, gęstą watę (wyłącznie bawełnianą) lub gęste, kilkakrotnie złożone płótno.
*****Nalewki powinny długo leżakować. Większość z nich osiąga pełną dojrzałość i najlepszy smak dopiero po trzech lub czterech latach

>>>Wiśniówka, pigwówka i orzechówka. Sprawdzone przepisy na nalewki