Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa rybaków - składniki: 

2 cebule
1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 marchewki
30 g masła
375 ml białego wytrawnego wina
1 i 1/2 l wody lub wywaru rybnego 
2 liście laurowe
gałązka tymianku
sól morska
1 kg filetów z ryby bez ości, np. z dorsza, płotek, karasi

Zupa rybna - jak przygotować:

Warzywa obieramy, cebulę kroimy w plasterki, ziemniaki i czosnek w ćwiartki, marchewki w grube plastry. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka, ale nie złota. W rondlu o grubym dnie mieszamy wino z wodą lub wywarem z ryb, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy warzywa, przyprawy i sól. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Filety ryb kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z warzywami i gotujemy jeszcze 10 minut, uważając, by ryba się nie rozpadła.

>>>Tu znajdziesz przepis na rybny wywar