Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zielona zupa krem na oliwie - składniki:

2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pęczek natki
2 łodygi selera naciowego
3 średnie cukinie
300 g świeżego szpinaku
5 łyżek oliwy extra virgin
sól, pieprz
minizioła do dekoracji
4 grzanki z pełnoziarnistego chleba tostowego

Zielona zupa krem na oliwie  - jak przygotować:

Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy. Natkę płuczemy, osuszamy, siekamy. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy łodygi na małe kawałki. Cukinie kroimy w kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Podgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej przez 5 minut cebulę, czosnek i natkę. Dodajemy seler i cukinie. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy szpinak i bazylię, wlewamy litr gorącej wody, solimy. Gotujemy zupę 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, miksujemy. Przed podaniem rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy zielonymi listkami, np. rukwi wodnej, lub ulubionymi świeżymi ziołami, skrapiamy resztą oliwy. Podajemy z grillowanymi pełnoziarnistymi tostami.