Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Omlety z duszonymi kurkami - składniki:

700 g kurek
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki masła
100 ml białego wina (opcjonalnie)
pieprz
Omlety:
8 jajek
80 ml śmietany 18-proc.
kilka pomidorków koktajlowych
ulubione zioła

Omlety z duszonymi kurkami - jak przygotować:

Kurki czyścimy, najlepiej pędzelkiem lub wilgotną szmatką (starajmy się ich nie myć, bo stracą aromat!), odcinamy końcówki trzonków, większe grzyby możemy pokroić. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę oraz czosnek, dorzucamy kurki i smażymy 3 minuty. Podlewamy białym winem i mieszamy, żeby płyn odparował. Dusimy grzyby jeszcze 2-3 minuty, jednak nie dłużej, bo zrobią się twarde i gumowate. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na omlety do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i ubijamy widelcem lub rózgą, żeby składniki się połączyły. Suchą patelnię ustawiamy na bardzo małym ogniu, a gdy się rozgrzeje, zwiększamy ogień i roztapiamy pół łyżki masła, uważając, by się nie zrumieniło. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy pierwszy omlet. Po chwili podważamy brzegi omletu, aby masa spłynęła na dno patelni, na wierzchu układamy porcję smażonych kurek i trzymamy na małym ogniu, aż jajka całkowicie się zetną. Omlet zsuwamy na talerz, wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe omlety.

Danie dekorujemy pomidorkami i listkami natki lub ulubionych ziół, np. świeżego tymianku, koperku. Posiekane zioła możemy również dodać już podczas smażenia kurek – będą bardziej aromatyczne.