Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

La açorda à alentejana – portugalska zupa czosnkowa z kolendrą, chlebem i jajkiem w koszulce - składniki:

8 ząbków czosnku
sól
6 łyżek oliwy
pęczek świeżej kolendry
łyżka octu winnego
6 jajek
6 kromek czerstwego chleba

La açorda à alentejana – portugalska zupa czosnkowa z chlebem i jajkiem w koszulce - jak przygotować:

Obrane ząbki czosnku ucieramy z solą, oliwą i posiekaną kolendrą w moździerzu lub za pomocą blendera. W garnku zagotowujemy 1 i 1/2 l wody z octem i gdy zacznie wrzeć, partiami gotujemy w niej przez 3 minuty jajka w koszulkach. Ugotowane przekładamy łyżką cedzakową na duży talerz. Do wody, w której gotowały się jajka, dodajemy pastę z czosnku i kolendry, mieszamy i zagotowujemy. Na talerze rozkładamy kromki chleba, zalewamy zupą i dekorujemy jajkiem.

Wypróbuj też przepis na krem z kolendry do chleba:

1 cm świeżego imbiru i 2-3 ząbki czosnku siekamy, przekładamy do malaksera. Dodajemy pęczek posiekanej kolendry, sok z jednej limonki, 4 plasterki konserwowej papryczki jalapeño i miksujemy na gładki krem. Dorzucamy 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych i krótko miksujemy, żeby były pokruszone, ale wyczuwalne w kremie. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru. Krem robimy tuż przed podaniem – smakuje wtedy najlepiej.