Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zupa z bobem z zieloną salsą - składniki:

Zielona salsa:
2 pęczki szczypioru
80 ml oliwy
łyżeczka soku z cytryny
sól
Zupa:
800 g bobu
por
2 łodygi selera naciowego
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
po 1/3 łyżeczki chili, nasion kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej
3 ziemniaki
posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz

Zupa z bobem z zieloną salsą - jak zrobić:

Na salsę rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy jedną warstwę łodyg szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Studzimy, siekamy razem ze świeżym z drugiego pęczka. Mieszamy na pastę z oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą soli, chłodzimy.
Na zupę bób myjemy i gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Por i seler czyścimy, kroimy w plasterki. Bób odcedzamy, zachowując wodę z gotowania. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy por, seler i przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Smażymy mieszając, ok. 5 minut. Dodajemy czosnek, smażymy minutę. Wlewamy 1,5 litra wywaru z bobu, gotujemy ok. 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy. Wlewamy do garnka, dodajemy bób. Doprawiamy. Podajemy z salsą.