Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut plus 2 godziny chłodzenia

Gazpacho z malinowych pomidorów - składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów malinowych
2 ogórki
po pół czerwonej papryki
papryczki chili
cebuli
łyżka soku z limonki (lub cytryny)
2 łyżeczki octu z białego wina lub jabłkowego
4 łyżki oliwy
miąższ z kromki pszennej bułki
sól
pieprz
cukier do smaku
120 ml kwaśnej śmietany 12-proc.
natka

Gazpacho z malinowych pomidorów - jak zrobić:

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Miąższ kroimy na kawałki (środki pomidorów z nasionami zachowujemy i wykorzystujemy np. do sosu lub innej zupy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i paprykę, posiekaną chili, sok z limonki, ocet, oliwę i miąższ bułki. Miksujemy zupę na gęsty, gładki mus. Doprawiamy solą i pieprzem i cukrem. Schładzamy w lodówce 2 godziny.
Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany, skrapiamy oliwą i posypujemy natką. Podajemy ze świeżą bagietką.