Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Kisiel agrestowy z rabarbarem - składniki:

500-600 g agrestu
3 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki miodu (najlepiej akacjowego lub lipowego)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (poniżej domowy sposób na jej przygotowanie)

Kisiel agrestowy z rabarbarem - jak przygotować:

Agrest myjemy, przekładamy do garnka. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki długości 1 cm, dorzucamy do agrestu. Owoce zalewamy 500 ml wody, gotujemy na średnim ogniu 5-10 minut, aż agrest zacznie się rozpadać. Kompot dosładzamy do smaku miodem. 

Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 4 łyżkami wody. Wlewamy do kompotu, cały czas mieszając. Gotujemy kisiel na małym ogniu 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Przelewamy do pucharków. Podajemy gorący lub schłodzony. Możemy udekorować kleksem bitej śmietany lub podać z gęstym jogurtem naturalnym.