Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Pierś kaczki z sosem agrestowym i warzywami korzennymi - składniki

2 piersi kaczki (600-700 g)
łyżeczka suszonego majeranku
pieprz
800 g mieszanych warzyw korzeniowych (buraków, pietruszki, marchewki, pasternaku)
2 łyżki oliwy
250 g agrestu
2 łyżki miodu
4 jagody jałowca
150 ml czerwonego wytrawnego wina
sól 
50 g zimnego masła

Pierś kaczki z sosem agrestowym i warzywami korzennymi - przygotowanie

Piersi kaczki czyścimy, myjemy, dobrze osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę cienko nacinamy na krzyż tak, by nie naciąć mięsa. Nacieramy z obydwu stron majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy, by mięso nabrało temperatury pokojowej (zimne będzie gumowate i twarde!). Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Mieszamy z oliwą, 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzem do smaku. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 30-40 minut, aż będą miękkie. 

Piersi kaczki układamy na zimnej patelni skórką do dołu, podgrzewamy na średnim ogniu, powoli wytapiając tłuszcz. Skórka powinna się skurczyć i stać cienka, rumiana i chrupiąca. Wtedy odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy na rumiano. Obsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy 10 minut w 160 st. Po upieczeniu mięso przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 3-5 minut, by odpoczęło.

Zlewamy z patelni nadmiar kaczego smalcu (możemy nim polać pieczone ziemniaki – będą pyszne!). Na patelnię wrzucamy przebrany agrest, miód i utłuczone w moździerzu jagody jałowca. Smażymy, aż agrest zacznie się rozpadać. Wlewamy wino, dusimy, redukując płyn do 1/3 objętości. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy zimne masło i rozpuszczamy je w gorącym sosie, cały czas mieszając. Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z agrestowym sosem i pieczonymi warzywami korzeniowymi.