Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa z młodej cebuli z brandy - składniki:

6-7 młodych cebul
3-4 łyżki masła
50 ml brandy
łyżka mąki
spora szczypta gałki muszkatołowej
kilka łodyżek świeżego tymianku (majeranku)
pszenna bagietka do podania

Zupa cebulowa z brandy - jak przygotować:

Obrane cebule kroimy w piórka i dusimy na maśle, aż się skarmelizują (ok. 20 minut). Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol odparuje. Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową i oderwane z łodyżek i posiekane listki tymianku. Podlewamy 750 ml wody i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z opieczonymi kromkami pszennej bagietki.
Możemy również zapiec zupę posypaną żółtym serem w żaroodpornych naczyniach (5-10 minut).