Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Razowe penne z prawdziwkami i orzechami - składniki:

60 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula
300 g świeżych (poza sezonem mrożonych prawdziwków lub 20 g suszonych)
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki świeżych listków tymianku
sól
pieprz
300 g makaronu razowego penne
4 łyżki startego sera parmezan do posypania

Razowe penne z prawdziwkami - jak zrobić:

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy posiekane orzechy i studzimy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie szklista, ale nie zarumieniona. Dodajemy grzyby, wino i podgrzewamy minutę, aż alkohol odparuje. Dolewamy bulion i gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente (lekko twardawy). Odsączamy, dodajemy do sosu grzybowego, mieszamy, podgrzewając. Danie posypujemy parmezanem.