Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Świderki zapiekane z oliwkami i dwoma serami - składniki:

400 g świderków pełnoziarnistych
200 g pomidorków czereśniowych
mały bakłażan
opakowanie sera typu feta
kulka mozzarelli
100 g szklanki czarnych oliwek z zalewy
oliwa
sól
oregano
grubo mielony pieprz

Świderki zapiekane z oliwkami i dwoma serami - jak przygotować:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, uważając żzeby się nie rozgotował, studzimy.
Pomidorki płuczemy, ewentualnie przekrawamy na połowy. Bakłażana kroimy w kostkę. Oba rodzaje sera osuszamy z zalewy, fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w kostkę. Ser mieszamy z osączonymi oliwkami. Makaron skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy z oliwkami, pomidorkami, bakłażanem i rozdrobnionym serem, przyprawiamy do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i przekładamy do 4 żaroodpornych naczyń (lub jednego dużego). Posypujemy oregano. Zapiekamy ok. 20 minut w 150 st. .