Ciasto wiśniowe z daktylami z mąki ryżowejCiasto wiśniowe z daktylami z mąki ryżowej Fot. Andrzej Krasowski

Dla 10 osób
Przygotowanie: 100 minut

Ciasto wiśniowe z daktylami - składniki:

Nadzienie:
100 g świeżych daktyli
sok z 2 pomarańczy
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
500 g wiśni
Ciasto:
3 jajka
150 g mąki ryżowej
150 g mąki ziemniaczanej
opakowanie proszku do pieczenia
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka pasty waniliowej
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
100 ml mleka
100 g stopionego ostudzonego masła

Ciasto wiśniowe z daktylami - przygotowanie:

Na nadzienie sok z pomarańczy, sok oraz skórkę z cytryny umieszczamy w miseczce razem z pokrojonymi daktylami. Odstawiamy na 15 minut. 

Wiśnie myjemy, drylujemy. Daktyle odsączamy, sok zachowujemy. Sok po moczeniu daktyli razem z 200 g wiśni miksujemy, przekładamy do miseczki.

Na ciasto w misce mieszamy mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na kremową masę ze 150 g cukru, pastą waniliową, sokiem i skórką z cytryny. Stopniowo wlewamy do niej mleko, cały czas miksując.

Wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy zmiksowane wiśnie, mieszamy. Dodajemy daktyle, potem całe wiśnie i stopione masło, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli i reszty cukru. Delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do formy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka.