Naleśniki z pastą z nerkowców z maki ryżowejNaleśniki z pastą z nerkowców z maki ryżowej Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4-6 osób • Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 12 godzin lub 15 minut

Naleśniki z pastą z nerkowców - składniki

Farsz:
100 g nerkowców
25 g wodorostów
mały ogórek
pół łyżeczki soli (najlepiej wędzonej)
Naleśniki:
200 g mąki pełnoziarnistej ryżowej
szczypta soli
250 ml wody
olej do smażenia
Do podania:
sos sojowy
sezam

Naleśniki z pastą z nerkowców - przygotowanie

Na farsz nerkowce moczymy 12 godzin (najlepiej przez noc). Wodorosty zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Namoczone nerkowce odsączamy i wkładamy do blendera z mocnym silnikiem, solimy. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładką masę. Wyjmujemy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami farszu.

Na naleśniki mąkę mieszamy z solą i połową wody. Miksujemy na biały krem, wlewamy resztę wody i krótko miksujemy. Gotowe ciasto powinno być rzadkie, wodniste i gładkie. Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Wlewamy cienką warstwę ciasta, smażymy naleśnik z jednej strony, aż masa się zetnie, obracamy go i smażymy z drugiej strony. Tak przygotowujemy pozostałe naleśniki.

Nakładamy na nie farsz i zwijamy. Podajemy polane sosem sojowym z sezamem, np. z sałatą.