Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Grillowane szparagi z kremem z awokado i jajkiem - składniki:

dojrzałe awokado
ząbek czosnku (starty)
sok z 1 cytryny
oliwa
sól, pieprz
pęczek zielonych szparagów
dwie kromki ulubionego pieczywa
3 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
łyżka masła
zioła, np. koperek do dekoracji

Grillowane szparagi z kremem z awokado i jajkiem - jak przygotować:

Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką. Przekładamy do miski, ugniatamy widelcem, dodajemy starty czosnek, 2-3 łyżeczki oliwy oraz połowę soku z cytryny. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy.
Końce szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do zupy). Szparagi smarujemy oliwą, posypujemy solą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej lub na ruszcie po 3-4 minuty z każdej strony. Ciepłe skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i trzymamy w cieple, np. przykryte miseczką.
Pieczywo opiekamy w tosterze lub na patelni grillowej, trzymamy w cieple.
Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy ze śmietanką i smażymy na roztopionym maśle, cały czas mieszając, aż powstanie kremowa, jednolita masa jajeczna.
Na kromki chleba rozkładamy krem z awokado, układamy po 5-6 szparagów, rozkładamy na nich maję jajeczną i posypujemy ulubionymi ziołami.