Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - składniki:

Redukcja balsamiczna:
70 ml octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
garść pistacji
Carpaccio:
400 g truskawek
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - jak zrobić:

Na redukcję w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy (możemy też użyć gotowego sosu balsamicznego).
Na carpaccio pistacje siekamy.
Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce układamy na dwóch talerzach. Skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.