Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut

Pasztet z soczewicy z malinami - składniki

100 g czerwonej soczewicy
2-3 łodygi selera naciowego
4 ziarna jałowca
2 łyżki oliwy
sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml wina czerwonego
50 ml bulionu warzywnego
łyżka miodu (najlepiej gorczycowego)
2 łyżki tartej bułki
2 łyżeczki płatków drożdżowych
po pół pęczka oregano i natki
sól, pieprz
200 g malin

Pasztet z soczewicy z malinami - przygotowanie

Soczewicę płuczemy i gotujemy 20 minut w podwójnej objętości osolonej wody, odsączamy. Łodygi selera siekamy. Jałowiec rozdrabniamy w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy seler oraz jałowiec i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podgrzewamy 2 minuty. Do selera wlewamy wino, bulion, sok oraz skórkę otartą z pomarańczy i miód. Podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn się zredukuje o połowę. Odstawiamy do wystygnięcia. Siekamy oregano i natkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.

Soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy redukcję z selerem, tartą bułkę, płatki drożdżowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zieleniną, dokładnie mieszamy.

Małą keksówkę wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy połowę malin i wkładamy połowę masy z soczewicą, układamy resztę malin oraz masy. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej matową stroną na zewnątrz.

Zagotowujemy ok. 1,5 l wody i wlewamy do drugiej formy – większej od keksówki. Wstawiamy do niej masę pasztetową – keksówka powinna być zanurzona w wodzie do połowy. Pasztet wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej 45 minut. Studzimy w foremce, aż będzie zupełnie zimny.