Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Sernik na zimno z rabarbarem i wodą różaną - składniki:

Spód:
200 g herbatników
40 g masła roztopionego
50 ml mleka
Masa serowa:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
200 g mascarpone
łyżeczka kardamonu
100 g konfitury różanej
15 g żelatyny w proszku
2 łyżki wody różanej
50 g cukru (lub więcej)
Rabarbar:
1 kg rabarbaru*
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
płatki róż do ozdoby

Sernik na zimno z rabarbarem i wodą różaną - przygotowanie:

Na spód herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem oraz mlekiem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.

Na masę serową twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem i konfiturą różaną, cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki na noc.

Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2 cm i mieszamy wraz z cukrem, kardamonem i mąką ziemniaczaną. Pieczemy na blasze 20 minut w 190 st. i studzimy. Tuż przed podaniem sernik dekorujemy pieczonym rabarbarem.

*Zamiast rabarbaru albo dodatkowo możecie użyć świeżych owoców sezonowych - takich jak truskawki, jagody, porzeczki czy maliny. Można je poddusić lub dodać świeże. Świetnie sprawdzą się też granat, mango czy pomarańcze.