Dla 4-6 osób • Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z kolorowych pomidorów ze smażonym halloumi, czerwoną cebulą, bazylią tajską, rukwią wodną, granatem i dukkah - składniki

halloumi
1 kg różnego rodzaju pomidorów
łyżeczka miodu
sok z cytryny
80 ml oliwy
sól
opakowanie rukwi wodnej
opakowanie bazylii (najlepiej tajskiej)
cebula biała lub czerwona
granat
2-3 łyżki dukkah*

Sałatka z kolorowych pomidorów ze smażonym halloumi, czerwoną cebulą, bazylią tajską, rukwią wodną, granatem i dukkah - przygotowanie

Halloumi kroimy w plasterki i smażymy po 2 minuty z obu stron.

Pomidory kroimy w ósemki, układamy na talerzu.

Na dressing mieszamy miód, cytrynę i oliwę. Doprawiamy solą.

Na pomidorach układamy podsmażony ser i cebulę pokrojoną w piórka.

Całość obficie posypujemy liśćmi rukwi wodnej oraz bazylii. Polewamy dressingiem i posypujemy dukkah.

* Dukkah to mieszanka kuminu i kolendry w ziarnach, soli oraz ulubionych orzechów. W zależności od tego, do czego będziecie go wykorzystywać, możecie dodać pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały
lub pinii w dowolnej proporcji.