Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Szparagi w cieście filo z dukkah i z sosem z majonezu i harissy - składniki

2 pęczki szparagów
opakowanie ciasta filo
sól do smaku
oliwa do smarowania
3-4 łyżki dukkah*
100 g masła
Sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki harissy
2 łyżki soku z cytryny

Szparagi w cieście filo z dukkah i z sosem z majonezu i harissy- przygotowanie

Odłamujemy końce szparagów. Masło roztapiamy. Ciasto filo kroimy w prostokąty tak, aby główka szparaga wystawała poza ciasto i można było go owinąć 3-4 razy. Dwa prostokąty smarujemy masłem, składamy razem, na nim układamy szparaga. Solimy i doprawiamy dukkah. Owijamy ciastem filo i pieczemy 15 minut w 180 st. Tak przygotowujemy wszystkie szparagi.
Na sos mieszamy wszystkie składniki i solimy. Upieczone szparagi podajemy z sosem.

* Dukkah to mieszanka kuminu i kolendry w ziarnach, soli oraz ulubionych orzechów. W zależności od tego, do czego będziecie go wykorzystywać, możecie dodać pistacje, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały
lub pinii w dowolnej proporcji.