Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Zielona farinata z fasolką szparagową - składniki 

Ciasto:
150 g mąki z ciecierzycy
6 łyżek płatków drożdżowych (lub 3 łyżki startego parmezanu)
4 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia
garść łodyg natki pietruszki
zielona część dymki
Obłożenie:
300 g fasolki szparagowej
100 g kurek
4 pieczarki
zielona papryka
szalotka
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Zielona farinata z fasolką szparagową - przygotowanie

Na ciasto mąkę z ciecierzycy mieszamy z płatkami drożdżowymi i 1/2 łyżeczki soli. Dolewamy 300 ml wody i mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy 30 minut.

Olej miksujemy z natką i dymką.

Na obłożenie strąki fasolki blanszujemy w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, kroimy na pół.

Kurki dokładnie czyścimy, np. wilgotną szmatką. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, szalotkę w piórka. Warzywa i grzyby mieszamy z fasolką oraz z oliwą, solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 st.

Na patelni z nieprzywierającym dnem (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto z ziołowym olejem i połowę zielonego ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnię. Wykładamy na nie połowę warzyw oraz grzybów i kiedy spód się zetnie, wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut.

Po upieczeniu zsuwamy na deskę i kroimy na kawałki. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.