Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z bobu i bresaoli - składniki:

10 jajek przepiórczych
ok. 150 g bobu (waga po ugotowaniu
i bez skórki)
mała garść listków świeżej mięty
1/2 łyżeczki pieprzu Voatsiperifery (z Madagaskaru)
łyżeczka czerwonego pieprzu
garść orzechów macadamia
(albo inne, np. orzechy włoskie,
nerkowce, laskowe, pekan)
olej z gorczycy (lub oliwa extra virgin)
trochę soku z cytryny
ok. 100 g bresaoli (może być również prosciutto)

Sałatka z bobu i bresaoli - przygotowanie:

Gotujemy jajka przepiórcze na twardo (3 minuty). Przelewamy je zimną wodą, po czym obieramy ze skorupek.

Gotujemy bób (ok. 3 minut), nieco studzimy, obieramy ze skórki i przekładamy do miski.
Dodajemy do bobu porwane na małe kawałki listki mięty i rozgnieciony w moździerzu pieprz. Wlewamy trochę oleju z gorczycy lub oliwy i soku z cytryny, mieszamy.

Na płaskich talerzach rozkładamy plasterki bresaoli tak, by zachodziły na siebie i tworzyły jedną warstwę, po czym wykładamy na nią bób.

Dodajemy przekrojone na połówki jajka przepiórcze i grubo posiekane orzechy. Całość skrapiamy niewielką ilością oleju z gorczycy lub oliwy.

Sałatka z bobu i bresaoliSałatka z bobu i bresaoli Małgorzata Napiórkowska-Kubicka