Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut

Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku - składniki:

fenkuł (koper włoski)
cukinia
ocet z sherry (może być też sok z cytryny lub limonki)
ok. 400 g zielonego groszku (w strąkach)
pęczek koperku
4-6 łyżek oliwy extra virgin
10 pomidorków koktajlowych
mała garść listków świeżej mięty
duża szczypta pieprzu
2 małe garście pistacji, niesolonych i nieprażonych

Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku - przygotowanie

Siekamy fenkuł w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
Przy użyciu odpowiedniego ostrza do mandoliny (lub innego sprzętu, np. obieraczki lub przystawki do robota kuchennego) kroimy cukinię w cienkie wstążki przypominające spaghetti.
Przekładamy fenkuł i cukinię do miski, wlewamy trochę octu, mieszamy i odstawiamy.
Wyłuskujemy groszek i krótko blanszujemy go na parze (ok. 3 minut), a następnie przekładamy do zimnej wody.
W tym czasie dokładnie miksujemy listki koperku z oliwą. Następnie przecedzamy oliwę przez sito o drobnych oczkach, uzyskując gładki i intensywnie zielony dressing.
Do cukinii i fenkułu dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz większość listków mięty i pieprz. Dodajemy dressing i mieszamy.
Porcje sałatki układamy na talerzach. Dodajemy groszek, pistacje oraz kilka najładniejszych małych listków mięty. Całość skrapiamy zielonym dressingiem.

Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszkuSałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku Małgorzata Napiórkowska-Kubicka